Настилки

Подовите настилки са важен елемент от всяка една сграда, независимо от предназначението й, било то жилищна, обществена или промишлена. От техните качества до голяма степен се определя пригодността на дадено помещение за осъществяване на определената дейност за която е построено то.

Подовите настилки се подбират според предназначението на помещението. Основните функции на подована настилка са да осигурява необохдимата топло- и звукоизолация, както и да дава удобство и безопастност при ползване на съоръженията. Освен външният вид, от особенно значение за избора на подова настилка са износоустойчивостта и комфорта на покритието. Винаги трябва да се мисли за това в коя част на помещението ще бъде поставена подовата настилка и съобразно с това да се подбира най-доброто и трайно покритие.

Най-общо, подовите покрития могат да се сведат до следните основни групи - бетон, цимент, мозайка, гранит, винилови покрития, линолеум, мокетни плочи, ламинат, теракота, паркет

  • Бетонни и циментови настилки - бетонните настилки се полагат обикновено върху земна основа, баластра или бетон с по-ниска марка. Полагат се също така и като основи за други видове настилки. Намират приложение във второстепенни помещения, зимници, производствени площадки и пр. Сравнително наскоро у нас започнаха да се използват и бетонови настилки с различни декоративни покрития, които придават на бетоновата настилка различни декоративен ефект (например щампован бетон и други шаблон-финишни тънкослойни покрития).
  • Виниловите настилки - те са подходящи за различни помещения, където се търси комбинация от ниска цена и износоустойчивост. Тези настилки лесно се потдържат и сменят при износване. Друг техен плюс е добрата топлоизолация, която предлагат.
  • Линулеум (балатум) - Линулеумът, или още известен като балатум, се използва широко като качествена, евтина и широкодостъпна подова настилка. Едно от основните му качества, наред с ниската цена и добрите изолационни качества, е че е трудно горим материал (клас на негоримост М1 и димоотделяне клас В1).
  • Мокетни настилки - подовите настилки от мокет са добър и широко-използван материал за дома и офиса. Притежава много добри изолационни качества (шумова и топлинна изолация). Това го прави подхидяща подова настилка с високи потребителски качества. Те се монтират без трайно залепване към пода, така че при нужда лесно може да се полагат кабели под подовата настилка. Също така може лесно да се подменя, а широкото разнообразие от цветове и десени ги прави подходящи за изработка на индивидуални дизайни.
  • Паркет - паркетът е подова настилка, изработена от плътна дървесина (бук, дъб, орех, череша или чам). Той се състои от отделни паркетни дъсчици, сглобени по специален начин. Придава стилно и завършено вид на дома или офиса. Освен добрия външен вид, като подова настилка паркетът съчетава в себе си достатъчно положителни качества като износоустойчивост, дълговечност и добра топло изолация.
  • Ламинат - това е една от най-новите и същевременно една от най-разпространените подови настилки. Това се дължи не само на доброто съотношение цена-качество, но и на ред други предимства които има спрямо другите подови настилки. Той е екологично чист материал с много добри изолационни качества. Това е една от най-лесно почистващите се подови настилки, също така се предлага в голямо разнообразие от цветове, лесно и бързо се монтира. Ламинатът се произвежда в различни класове, в зависимост от това за какво натоварване е предназначен. Това го прави подходяща подова настилка както за дома, така и за високонатоварени офиси и магазини.
  • Керамични плочи (фаянс, теракота) - представляват настилки от готови керамични плочи. Използват много широко както в мокри, така и в сухи помещения, складови площи, бани, кухни, лаборатории и пр. Устойчиви са на вода, химични препарати и механични въздействия, дезинфекцират се и се мият лесно и бързо. Полагат се върху добре нивелиран и уплътнен основен пласт от циментен разствор. Фугите между керамичните плочи се запълват със специални фугиращи смеси.
2023 © All Rights Reserved