Боядисване

Цени Боядисване

  до 50м2 от 50 до 200м2 от 200 до 1000м2 над 1000м2
Eдин цвят 1,80 лв/м2 1,50 лв/м2 1,30 лв/м2 1,10 лв/м2
Два цвята 2,70 лв/м2 2,00 лв/м2 2,00 лв/м2 1,80 лв/м2
Три и повече цвята 4,50 лв/м2 3,00 лв/м2 2,50 лв/м2 2,30 лв/м2

Боядисването е една от най-важните части от довършителните работи във всяко едно помещение. От една страна, те придават завършен вид и удовлетворяват санитарно-хигиенните изисквания, от друга страна чрез тях се отстраняват някои малки дефекти (пукнатини, грапавини и пр.). Защитата на конструкциите от корозия и гниене е техническото им предназначение.

Избор на цветове и бои. Хората възприемат по различен начин едни и същи помещения, боядисани в различен цвят. Психо-физиологичното въздействие на цветовете върху хората е добре изучено. Така например синия и гълъбово-синия цвят са студени цветове, те създават впечатление на просторност и успокояват. Така въздействат също така зеления и синьо-зеления цвят. Бежовото и кафявото създават впечатление за уют. Жълтото въздейства топло и ободряващо. Жълто-зеления цвят има освежаващо въздействие. Виолетовото придава тържественост, а червеното е топло и възбуждащо. Той, заедно с оранжевия свят не се препоръчва за големи помещения. Сивият и белия цвят са неутрални. Те също така придават обем на помещенията и ги карат да изглеждат по-големи.

Грундиране и шпакловане - това е първия етап от боядисването. То осигурява правилно сцепление с повърхността и оттам по-голяма дълготрайност на боята. Също така при този етап се изглаждат повърхностите, запълват се фугите и пр. Без шпакловка не може да се осигури оптимална гладкост за нанасяне на боята. Тя може да се нанася ръчно или механизирано, като шпкаловъчния материал се подбира съобразно обработваемата повърхност. Обикновено това са специални пасти, като при необходимост към тях може да се прибави гипс, ситен пясък или цимент. Обикновено индустриализираното строителство (панелите) изискват повече шпакловъчна работа.

Видове боядисвания:

  • Боядисване с водоразтворими бояджийски състави - те се доставят на обекта в готов или полуготов вид. Това са най-често различни водоемулсионни полимерни бои, латекси и пр. Преди самото боядисване те се разреждат, обикновено с вода, до достигане на оптимална консистенция за нанасяне на разтвора.
  • Боядисване със варови бояджийски състави - варовото боядисване все още се използва в стройтелството поради някои свои предимства. Този тип боядисване е здраво, трайно и на сравнително ниска цена. Може да се нанася както ръчно, така и механзирано. С помоща на специални оцветители се постига разнообразна цветова гама.
  • Боядисване със силикатни бояджийски състави - то се прилага за всички видове мазилки и повърхности, с изключение на пластмасовите. Подходящо е за вътрешно и външно боядисване, покритието е устойчиво на атмосферни влияния и резки температурни промени. Боядисва се върху предварително грундирани повърхности
  • Боядисване с циментни и полимерциментни бояджийски състави - отличават се с добро сцепление и еластичност на покритието. Могат да се нанасят и при зимни условия.
  • Боядисване с полимерни (водоемулсионни) бояджийски състави - прилагат се за всички видове повърхности. Те могат да се нанасят и върху стари покрития, без да се сваля боята. Грундирането е задължително.
  • Боядисване с блажна боя - това са дълготрайни покрития, създаващи условия за санитарно-хигиенно потдържане на повърхностите. Могат да се нанасят както ръчно, така и механично върху предварително грундирани повърхности (това е от особенно голямо значение за качественото боядисване).
2023 © All Rights Reserved